Loading...




Stai in casa, dar nu iti neglija sanatatea!

20-03-2020
Iti poti mentine tonusul fizic si cu exercitii indoor

In conditiile in care toate competitiile sportive, inclusiv cele de amatori, sunt suspendate din cauza pandemiei de coronavirus COVID-19, esti pus in situatia de a-ti reface programul sportiv, pentru a suplini lipsa turneelor Tenis10. Nu este foarte dificil. Te vor ajuta parintii, antrenorul, sau unul din numerosii profesionisti care in prezent tin online sedinte live de pregatire fizica. Te putem ajuta si noi cu niste variante.
 
Ideea de baza este ca izolarea la domiciliu si scoala online nu inseamna ca trebuie sa stai in pijamale toata ziua. Asta deoarece mentinearea formei fizice te ajuta sa previi cresterea in greutate, iar miscarea stimuleaza sistemul imunitar. Mai pe scurt, mentinand o rutina cu exercitii fizice si un stil de viata sanatos, iti pastrezi tonusul fizic si esti, in aceasi timp, mult mai vesel.           
 
Iata cateva sfaturi pe care speram sa le consideri utile:
 
  • Nu rata nicio ocazie sa faci miscare. Iti poti ajuta parintii la curatenia casei, chiar daca nu esti foarte priceput la aspirat sau dat cu mopul.
  • Chiar daca te pricepi sau nu, poti dansa. Dansul este un exercitiu eficient in mentinerea tonusului muscular si in acelasi timp, antrenand numeroase grupe musculare, este o modalitate excelenta de mentinere sub control a greutatii corporale.
  • Foarte practice sunt imaginile video (pe suport DVD sau direct de pe YOUTUBE) cu diverse antrenamente pentru copii sau pentru intreaga familie, ce se pot pune in pune in practica in interiorul locuintei. Foarte important este ca, inainte de a incepe exercitiile propriu-zise, sa nu uiti de incalzire.
  • Sari coarda! Poti folosi o coarda din comert, sau poti improviza una dintr-o sfoara mai groasa. Acest exercitiu fizic este amuzant, dar in acelasi timp solicitant si eficient ca activitate sportiva. In plus, ajuta la imbunatatirea coordonarii si a echilibrului.
  • Iti plac jocurile video? Consolele de jocuri active (kinetik) sunt o varianta buna pentru a face miscare sau chiar pentru a te antrena la diverse sporturi precum tenisul, atletismul, golful, boxul s.a. Aceste console includ senzori de miscare, astfel ca poti face sport in fata televizorului, monitorizat fiind de respectivul dispozitiv. Consolele iti dau posibilitatea de a te „distra” atat singur, cat si alaturi de toata familia, iar astfel efortul fizic va fi resimtit mai usor, beneficiile ramanand maxime.
 
Mentinerea sanatatii implica insa mai multi factori. Iata in continuare si cateva sfaturi generale pentru tenismeni (si nu numai), care sa te ajute sa traversezi cu bine aceasta perioada neobisnuita:
 
  1. Dormi mult. Lipsa somnului iti poate afecta sistemul imunitar. Foloseste acest timp pe care il economisesti datorita faptului ca nu te mai duci la gradinita/ scoala, pentru a dormi ceva mai mult.
  2.  Hidrateaza-te corect. Asta inseamna sa bei multa apa inainte, in timpul si dupa un antrenament.
  3. Mananca bine. Este important ca parintii sa acorde o atentie sporita nutritiei tale suplimentand in special cantitatea de fructe si legume. Evita carbohidratii rafinati, respectiv gogosile, cartofii prajiti, produsele de patiserie etc. Creste aportul de carbohidrati „buni”, din legume, cereale integrale si fructe.
 
Cum in conditiile actuale cluburile de tenis sunt inchise iar competitiile sunt suspendate, iti recomandam sa te rezumi la activitatile sportive de mentinere a tonusului, enuntate mai sus. Este mai importanta sanatatea ta si a celor din jur. Cu siguranta vor reveni momentele in care iti vei putea exercita la maximum pasiunea pentru sport, iar satisfactia va fi mult mai mare dupa aceasta perioada mai moderata.
 
Multa sanatate si spor la antrenamente!