Loading...




5 pasi pentru imbunatatirea memoriei de lucru a copilului

23-04-2015


Copilul tau isi aminteste cu greu ceea ce-i spui sau are dificultati in procesele matematice? I se mai intampla chiar sa nu se poata concentra atunci cand vrea sa spuna ceva? Este posibil in acest caz sa nu aiba exersata memoria de lucru.
 
Memoria de lucru ne ajuta sa lucram cu depozitul de informatii de scurta durata. Memoria de lucru este definita de oamenii de stiinta ca fiind memoria pe termen scurt care administreaza “constienta” noastra pe tot parcursul zilei, din orice moment al zilei.
Cognitia umana interconecteaza procese mentale precum perceptia, atentia, memoria si gandirea. Memoria este responsabila cu stocarea si accesarea informatiilor primite din mediul inconjurator si codificate corespunzator, deci rolul ei in contextul academic nu poate fi ignorat vreodata.
 
Dincolo de restul tipurilor de memorie, asa cum a fost ea teoretizata de-a lungul timpului, se stie in primul rand ca memoria este de scurta sau de lunga durata, iar obiectivul invataturii este sa treaca prin prima pentru a fi pastrata in a doua. Dar memoria de scurta durata poate tine minte o cantitate mica de informatie, pentru aproximativ 20 de secunde, deci trebuie sa trimita informatia la sertar cat de repede posibil, altfel va fi stearsa.
 
Importanta memoriei de lucru pentru succesul scolar este considerata in studiile recente noul IQ, reprezentand predictorul cel mai bun al performantei scolare, chiar devansand contributia oferita de testele traditionale de inteligenta!
 
"Memoria de lucru este varianta mentala a hartiilor de luat notite. Cu cat este mai performanta cu atat o persoana invata mai repede sau are probleme serioase de asimilare", sustine Dr. Tracy Alloway, liderul cercetarii de la Durham University's School of Education. Vestea buna pentru voi, dragi parinti, este ca memoria de lucru poate fi imbunatatita prin cateva metode simple.
 
Invata-l pe copil sa vizualizeze
Cand citeste ceva arata-i cum sa-si creeze in minte o imagine despre ceea ce citeste. Intreaba-l, de exemplu, cum crede el ca arata personajele din carte sau casa in care locuiesc.
 
Pune-l sa fie profesorul tau
Copiilor le place sa povesteasca si se vor simti flatati de interesul tau. Arata-i ca esti dornic sa inveti lucruri noi de la el si cere-i explicatii detaliate.
 
Inventati impreuna categorii
Atunci cand anumite idei sau cuvinte pot fi puse intr-o categorie, sunt mult mai usor de reamintit. Puteti juca impreuna un joc in care sa spuneti cat mai multe cuvinte dintr-o anume categorie.
 
Numeroteaza indicatiile pe care i le dai
Ca sa-l ajuti sa-si reaminteasca mai usor, ii poti spune: “Ai de facut 5 lucruri” sau “Trebuie sa cumparam 3 obiecte”. La fel va proceda si atunci cand va fi nevoit sa-si faca singur o sinteza care sa-i reaminteasca ce are de facut.
 
Ajuta-l sa faca multe conexiuni
Cu cat facem mai multe conexiuni cu un subiect, cu atat avem sanse mai mari sa ni-l reamintim pentru o perioada mai lunga de timp. Daca de exemplu copilul tau trebuie sa invete anumite date istorice, reaminteste-i ca este vorba despre tarile pe care le-ati vizitat impreuna sau poti lega informatia de personajele lui favorite care provin din zonele respective.
 
Nu uitati sa faceti si pauze placute atunci cand lucrati cu copilul pentru ca totul sa fie provocator si nu sufocant!
 
Din dragoste pentru copii, Bebe Bucovina a creat o cutiuta cu robinet din care copilul isi poate umple singur canuta cu cea mai echilibrata apa pentru copii. In aceasta mica pauza, puteti sa-i vorbiti, de exemplu, despre circuitul apei in natura sau despre nevoia organismului uman de hidratare. Bebe Bucovina vine cu idei creative pentru ca voi sa fiti cei mai buni parinti. Ambalajul ultraigienic, produs in mediu steril, unic pe piata apelor minerale naturale din Romania, asigura mentinerea proprietatilor apei Bucovina chiar si dupa deschidere. Apa minerala naturala plata Bucovina are cel mai mic continut de reziduu sec dintre toate apele din Romania - 74mg/l total minerale dizolvate la 180°C - si este recomandata de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” pentru consumul zilnic si prepararea hranei copiilor.