Loading...




Cum ne comportam cu copilul nostru anxios?

24-03-2015


Venim cu o serie de propuneri si idei in sprijinul parintilor care observa semne de anxietate la copiii lor, asa cum am promis in articolul anterior.
 
Ar trebui sa privim mai atent ceea ce se intampla in universul copiilor nostri atunci cand anxietatea pe care acestia o arata ii impiedica sa se bucure de activitati normale varstei pe care o au. Trebuie sa spunem de la bun inceput ca parintii pot oferi un sprijin foarte important copilului care sufera de anxietate. Asadar, iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa dati o mana de ajutor in situatiile pe care cel mic nu le poate controla.
 
Rutina de zi cu zi, ingredientul magic. Respectati un defasurator stabil al activitatilor copilului. Predictibilitatea reduce anxietatea deoarece ii ofera copilului o senzatie de control. Copilul anxios gestioneaza defectuos dezorganizarea si spontaneitatea. Asigurati-va ca puteti preveni momentele de oboseala. Inainte de culcare, creati si mentineti o rutina care sa contina activitati relaxante: baie, citirea unor povesti impreuna, o mica discutie despre intamplarile zilei prin care a trecut cel mic.
Incurajati-l sa spuna ce simte. Copiilor le este greu sa vorbeasca despre ceea ce simt, mai ales atunci cand sunt intrebati direct. Daca insa ii veti asculta fricile din momentele in care este sub efectul anxietatii, veti intelege perfect ce se petrece in sufletelul lui. Nu-l certati, nu-i minimalizati starea, ci puneti intrebari cu caldura, reformulati acolo unde e ambiguu si cereti-i confirmarea ca ati inteles bine ceea ce simte. Abtineti-va sa ii dati sfaturi sau sa-l criticati.
Aratati-i tehnici de relaxare. Aratati-i cum sa respire calm sau sa-si imagineze lucruri linistitoare, iar astfel puteti face o poveste impreuna. O alta varianta de relaxare este sa il ajutati sa incordeze si relaxeze alternativ muschii.
Fiti voi insiva un model de curaj! Copiii privesc la comportamentele noastre pentru a sti ce sa faca in situatii nefamiliare. Daca voi veti aborda ezitant si temator o anumita situatie, cel mai probabil si el va imprumuta acest tip de raspuns. Aratati ca sunteti siguri pe voi si nu-l supraprotejati pentru ca ii veti transmite faptul ca o anume situatie este mai periculoasa decat se prezinta de fapt in realitate si ii veti intari concluzia ca el nu este capabil. Uneori, ca parinti, trebuie sa va comportati mai curajos decat sunteti in realitate pentru ca el sa poata avea incredere in voi, apoi in el si in faptul ca poate gestiona situatiile cu care se confrunta.
Activitatea fizica elibereaza stresul.Creati-i copilului contextul in care sa faca exercitiu fizic, fie alaturi de voi, fie intr-un cadru organizat. Miscarea ajuta corpul sa se relaxeze si elibereaza endorfine, atat de utile in starea noastra de bine.
Inlocuiti gandurile negative! Atunci cand va spune ca “nu voi reusi niciodata”, ajutati-l sa schimbe acest gand cu “daca voi incerca, voi putea” sau “si daca fac o greseala, voi face mai bine data viitoare”.
Respectati fricile copilului. Nu ajuta sa-i spuneti copilului ca nu are de ce sa se teama. Ii puteti fi de ajutor aratandu-i ca intelegeti temerile lui si asigurandu-l ca il veti ajuta sa nu se mai teama.
Incurajati-l sa fie curajos! Nu-i puteti cere sa-si invinga toate fricile deodata, dar cu rabdare il puteti expune treptat la situatiile pe care de obicei le evita. Expunerea repetata va reduce anxietatea pana la disparitie. Recompensati-i curajul si amintiti-i de situatiile din trecut in care a fost foarte curajos.
Cautati povesti. Exista deja pe piata carti pentru copii care trateaza specific anxietatea, fricile si ingrijorarile. Aceste carticele pot fi de mare ajutor pentru ca ofera adesea un model cu care copiii se pot identifica si isi pot depasi starile de teama.
Faceti brainstorming cand aveti o problema. Ganditi impreuna toate posibilele solutii si alegeti tot impreuna rezolvarea. Nu sariti direct la concluzii si nu rezolvati voi problema in locul lui. Oferiti-i timp sa-si exprime sentimentele si aratati ca ascultati, intelegeti si vreti sa-l ajutati.
Iubirea vindeca tot. Actiunile pe care le puteti folosi ca sa eliberati copilul de anxietate trebuie sa dea asigurarea ca este in siguranta si iubit. Reasigurati-l verbal ca totul este bine, ca sunteti mereu alaturi de el, ca il iubiti. Imbratisarile, masajul, mangaierile, cantatul ajuta de asemenea foarte mult. Parintii pot fi surprinsi de faptul ca, uneori, copiii au nevoie de un rasfat suplimentar pe care ei l-ar fi considerat depasit pentru varsta pe care o are copilul.
 
Din dragoste pentru copii, Bebe Bucovina a creat o cutiuta cu robinet din care copilul isi poate umple singur canuta cu cea mai echilibrata apa pentru copii. Daca vreti sa scapati de anxietate, puteti face cu copilul un joc prin care apa magica da cate un gand bun cu fiecare inghititura. Incepeti intai voi sa spuneti un gand pozitiv care va vine in minte dupa ce gustati din apa minunata si indemnati-l si pe copil sa faca acelasi lucru. In timp, grijile pot fi inlocuite de ganduri frumoase cu care copilul sa ramana in minte.