Loading...




Avem un copil anxios?

26-02-2015
O buna parte dintre adulti sufera, cel putin, de o stare constanta de ingrijorare. Astfel, nu e de mirare ca si in cazul copiilor se poate manifesta acelasi tip de comportament care poate deveni anxietate permanenta. Anxietatea este un mix intre factorii de mediu si caracterul copilului, adica acele predispozitii pe care le mostenim fiecare dintre noi.
 
Concluzia utila este ca “vulnerabilitatile” pe care le aratam nu sunt vina noastra, chiar daca sunt derivate ale caracterului personal. De cele mai multe ori, copiii care sufera de anxietate sunt persoane tacute si conformiste, ceea ce ii incadreaza mai degraba in categoria “oamenilor sensibili” in timp ce aceste probleme nu sunt sesizate de parinti sau profesori.
 
In cele ce urmeaza vom explica ce manifestari poate imbraca anxietatea in cazul copiilor pentru a va putea orienta rapid catre masuri care sa fie de ajutor celor mici.
·         Resimt disconfort fizic.Copiii nu pot constientiza ca au o stare de nervozitate acuta, ci vor spune mai degraba ca se simt rau, ca au dureri de burtica, inima sau spate. Anxietatea se poate manifesta la nivel fizic astfel: batai rapide ale inimii, respiratie precipitata, senzatia lipsei de aer, disconfort digestiv, senzatie de caldura sau frig, transpiratie, tremuraturi, furnicaturi, dureri de cap, ameteala, greutate la inghitire. Daca mai multe dintre aceste simptome se manifesta concomitent, cel mai probabil, copilul are un atac de panica, dar pe cat de stridente aceste manifestari tot pe atat sunt de lipsite de pericol real.
·         Sunt permanent ingrijorati. Fie ca este vorba despre o situatie curenta sau un eveniment viitor, grija este trasatura comuna care insoteste toate actiunile copilului: “Cainele ma poate musca! Daca am sa cad cu bicicleta si toata lumea va rade de mine? Daca mami nu va mai veni sa ma ia de la scoala? Daca ceilalti copii nu ma vor placea? Daca voi face greseli mari la lucrare?” Si aceste intrebari pot cotinua. Atunci cand veti chestiona motivele pentru care copiii vostri se tem, veti afla care este procentul disconfortului pe care ei il experimenteaza.
·         Evita actiunile de care se tem. Evitarea este comportamentul cel mai des intalnit in starile de anxietate. Intr-o situatie de pericol real, evitarea este un tip de raspuns care ne va tine in viata. Atunci cand nu exista insa niciun pericol, evitarea va impiedica individul sa invete adaptarea la situatiile provocatoare pe care viata le presupune. Situatii in care copilul evita sa dea curs unei actiuni pot fi urmatoarele: nu vrea sa inoate pentru ca se teme sa intre cu capul in apa; nu vrea sa mearga la gradinita pentru ca parintii nu raman cu el; nu vrea sa ridice mana la orele de curs sau sa recite cu voce  tare; nu vrea sa doarma singur.
·         Tanjesc dupa reasigurari constante. Este normal atat pentru copii, cat si pentru adulti sa ceara informatii ca sa poata intelege gradul de risc in situatii care nu le sunt familiare. Copiii anxiosi vor cere repetat aceste asigurari, chiar daca deja au primit explicatii pozitive care sa le anuleze stresul. De exemplu: “Esti sigura ca vei ajunge la timp sa ma iei? Stii tu sigur ca n-o sa te imbolnavesti? De unde stii tu ca ceilalti copii ma vor placea?”
 
In articolul urmator, Bebe Bucovina va veni cu solutiile specialistilor prin care parintii isi pot ajuta copilul sa devina o persoana relaxata si adaptata provocarilor vietii.
 
Din grija pentru copii, Bebe Bucovina a creat o cutiuta cu robinet din care acestia isi pot umple singuri canuta cu cea mai echilibrata apa pentru copii. Daca vreti sa scapati de anxietate, puteti face cu copilul un joc prin care apa magica trimite cate un gand bun cu fiecare inghititura. Incepeti intai voi sa spuneti un gand pozitiv care va vine in minte dupa ce gustati din apa si indemnati-l si pe copil sa faca acelasi lucru. In timp, grijile pot fi inlocuite de ganduri frumoase cu care copilul sa ramana in minte, iar exercitiul acesta i se va intipari in memorie si il va ajuta si cand va deveni adult.
 
Surse pentru date de specialitate:
http://www.formaremedicala.ro
http://www.psihologpentrucopii.ro