Loading...




Noile tehnologii, cele mai bune prietene ai copiilor nostri?

23-01-2015
Gadgeturile fac parte din viata noastra si, oricat ne-am stradui, nu putem evita folosirea lor de catre copii. Un astfel de refuz ar insemna sa izolam complet copilul de o lume care in zilele noastre este intr-o proportie foarte mare digitalizata. Pe de alta parte, ne-ar placea sa aiba cat mai multe experiente reale prin care sa cunoasca lumea fata in fata si nu mediata de aplicatii sofisticate. Tehnologia ofera o gratificare pe loc, lucru seducator atat pentru adulti, cat si pentru cei mici. La fel de concret este si faptul ca inovatia rafineaza pe zi ce trece modul in care lucruri altminteri inaccesibile noua ne sunt totusi disponibile la cea mai buna definitie, atunci cand ne relaxam pe canapeaua din sufragerie.
 
Folosirea de catre copii a noilor tehnologii nu are in sine nimic rau. Dozajul este mai degraba aspectul pe care noi, parintii, trebuie sa-l controlam. Timpul petrecut de copil in compania gadgeturilor spune multe lucruri despre noi ca parinti, fie ca este vorba despre lipsa de relatie dintre noi si copii, ori neatentia la nevoile copilului sau pur si simplu comoditate. Lipsa noastra de timp face ca gadgeturile sa devina cele mai bune bone sau prietene ale copiilor nostri.
 
Ca sa nu idealizam, dar nici sa blamam nefondat, va oferim cateva argumente pro si contra care sa va ajute sa luati decizii informate asupra relatiei dintre copilul vostru si tehnologie.
 
Pro - Intelege sistemul cauza-efect.In cazul unui joc, de exemplu, neatentia il poate face sa piarda nivelul respectiv. In plus, va invata ca fiecare actiune a lui are un efect posibil pozitiv sau negativ pe care il poate controla.
Pro - Invata lucruri noi in joaca. Componenta educativa disponibila pe gadgeturi este un aspect esential pozitiv in dezvoltarea copilului. El poate invata lucruri noi intr-o forma creativa, lipsita total de latura inhibitorie de evaluare pe care o presupune invatamantul clasic.
Pro - Afla singur solutii.Orice joc sau alta functie a tehnologiei recompenseaza utilizatorul acolo unde acesta descopera intuitiv noi functii si optiuni. Copilul se va simti mai destept atunci cand va putea controla anumite procese si va capata o mai mare incredere in fortele proprii.
 
Contra - Miopie si sindromul privitului la calculator.Cercetarile arata ca uzul prelungit al computerelor poate produce copiilor atat miopie progresiva, cat si sindromul privitului la calculator. Potrivit Asociatiei Americane de Optometrie, copiii care petrec mult timp in fata calculatorului sunt mai obositi si resimt puternic disconfortul vederii incetosate.
Contra - Probleme de postura. Orele prelungite in pozitii incorecte creeaza spasme musculare care vor duce la probleme permanente cu postura, insotite de dureri de spate. In aceste conditii, copiii nu-si vor putea dezvolta corespunzator sistemul scheletomuscular.
Contra – Lipsa relatiilor umane. Copiii, in mod special, au nevoie sa interactioneze continuu cu alti oameni pentru a dezvolta empatie si legaturi umane care sa le contureze personalitatea si sa le arate dimensiunea reala a constructiei sociale. Dependenta de o lume simulata va produce alienare atat intr-un individ adult, cat si la copil. 
 
Concluzia se trage de la sine. Abordati metode “mai de moda veche” pentru a petrece timpul liber impreuna cu micutul vostru. Faceti lucruri care implica o componenta fizica de la desen, sarit coarda, alergare si plimbare in parc pana la tenis, mers cu bicicleta, participare la competitii alaturi de alte familii care au copii. Aveti grija sa il invatati si sa il incurajati pe copil sa socializeze cu alti oameni.
 
Totul incepe acum! Spuneti-i sa-si umple repejor sticla cu apa de la cutiuta cu robinet Bebe Bucovina si plecati impreuna intr-o plimbare pe nepusa masa. Bebe Bucovina vine cu idei creative pentru ca voi sa fiti cei mai buni parinti. Ambalajul ultraigienic, produs in mediu steril, unic pe piata apelor minerale naturale din Romania, asigura mentinerea proprietatilor apei Bucovina, chiar si dupa deschidere. Apa minerala naturala plata Bucovina are cel mai mic continut de reziduu sec dintre toate apele din Romania, 74mg/l, total minerale dizolvate la 180°C, fiind recomandata de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” pentru consumul zilnic si prepararea hranei copiilor.