Loading...




Cuvinte si atitudini de evitat in comunicarea cu cei mici

17-06-2016
Rabdarea, gandirea pozitiva si apa Bebe Bucovina ne sunt de ajutor
 
Avem cu totii tendinta, constient sau nu, de a folosi anumite expresii sau cuvinte in comunicarea cu copiii nostri, sa le etichetam comportamentul, fie in mod pozitiv, fie in mod negativ. Insa, prin acest mod, ajungem sa influentam personalitatea copiilor nostri.
De exemplu, daca ii tot spunem copilului de mic ca este un plangacios, cu timpul el isi va insusi aceasta caracteristica si va ajunge ca reactiile sale in fata problemelor sa fie unele de natura “plangacioasa”.
 
Daca ii spunem in mod repetat unui copil ca este mai retras si mai rusinos, atunci el va ajunge sa se comporte mereu asa, va ajunge in situatia in care nu va sti sa gestioneze relatiile din viata lui sau cum sa se exprime. 
 
Pe de alta parte si etichetarile pozitive pot avea efecte nedorite, atunci cand spunem ca al nostru copil este cel mai bun, cel mai ascultator si cel mai… rezulta ca nu ii permitem acestuia sa greseasca si sa aiba parte si de momente mai putin placute. Astfel el va simti mereu o presiune pe care noi i-o transmitem si nu va invata cum sa depaseasca momentele mai dificile.

Iata mai jos una dintre multele formulari pe care ar trebui sa le excludem din comunicarea cu cei mici, fie copii, juniori sau chiar adolescenti:

Ce obositor/ plictisitor/ dificil esti! 

De multe ori avem tendinta, atunci cand suntem obositi sau cand cel mic vrea tot timpul sa stea cu noi sau cand ne intreaba mereu cate ceva, sa vrem sa ii spunem “Gata, ajunge… esti obositor cu atatea intrebari!”.
 
In acest caz, cel mai bine ar fi sa ne abtinem si sa nu ii adresam astfel de formulari. Cu siguranta, copilul care aude din partea celor dragi astfel de cuvinte nu se va simti bine, va crede ca nu valoreaza mult, ca nu este respectat, iubit etc. Aici este vorba si de cat de mare este gradul nostru de autocontrol, de cat de bine gestionam propriile emotii, stari de oboseala sau situatiile dificile. Reactiile noastre la adresa copiilor sunt de cele mai multe ori urmari ale acestor stari prin care noi trecem.
 
Esti capricios / mofturos / rasfatat

Deseori ni se intampla si noua, adultilor, sa avem schimbari de stare, in functie de ceea ce ni se intampla intr-o zi si in viata, in general. Tocmai de aceea este atat de important ca, in loc sa ne adresam copiilor cu astfel de formulari, sa ne infranam pornirile mai putin cugetate si sa avem rabdare. Este important sa lasam preocuparile noastre putin deoparte si, in acele momente, sa incercam sa le fim alaturi. De noi si de ajutorul oferit lor depinde modul in care ei vor reusi sa depaseasca situatiile care le pot da batai de cap. Este bine sa le impartasim  din experienta noastra si sa ii invatam cum sa isi gestioneze emotiile atunci cand nu reusesc sa obtina ceea ce isi doresc.
 
Zi de zi, clipa de clipa trebuie sa fim constienti de tot ceea ce facem, de cum ne comportam si de maniera in care ne adresam copiilor. Poate ca pentru noi sunt doar niste cuvinte aruncate la suparare, insa pentru copiii nostri reprezinta mult mai mult si ii pot afecta pe termen lung.
 
Primul pas pentru a le elimina din discursul tau este cat se poate de simplu: propune-ti sa le observi cand apar! Odata ce le-ai observat, nu incepe sa te critici si sa te judeci, ci, dimpotriva, bucura-te ca le-ai observat. Urmatorul pas este sa te straduiesti sa le eviti, iar cu timpul, ele vor disparea si comportamentul tau va fi unul mult mai bun.
 
Apa Bebe Bucovina iti vine in ajutor si reda echilibrul copilului tau in momentele dificile si il ajuta sa il mentina pe termen lung. Apelati la cutiuta cu apa Bebe Bucovina, inarmati-va cu rabdare si un zambet si puneti tara la cale impreuna cu cel mic!