Loading...




Parintii la testul sub presiune: baia bebelusului!

27-01-2016

Unul dintre cele mai mari hopuri pentru parintii aflati la inceput de drum este imbaierea celui mic. Desi baia bebelusului este unul dintre cele mai frumoase momente atat pentru parinti cat si pentru copil, la inceput ideea de a avea in grija o fiinta atat de fragila si delicata poate sa le dea fiori reci parintilor.
Cu toate acestea, este bine sa va pastrati calmul si sa nu va faceti griji mai mult decat este cazul. In fond, baia celui mic nu presupune... inalte cunostinte stiintifice! Este nevoie doar sa va informati corect in prealabil, sa cautati sfatul specialistilor si a altor parinti si, daca este cazul, sa repetati de cateva ori impreuna cu partenerul manevrele de imbaiere, pentru ca totul sa mearga struna iar aceste momente sa se numere printre cele mai frumoase amintiri pe care le creati impreuna cu cel mic.
Nu va descurajati daca nu va iese perfect de prima oara. Totul este sa exersati, sa va straduiti cat puteti de mult si sa fiti pregatiti sa o luati a doua zi de la capat cu forte proaspete.

Ca sa evitati sa va lasati acaparati de inflatia de sfaturi si recomandari pentru proaspetii parinti, unele dintre acestea fara niciun suport stiintific real, iata care sunt recomandarile specialistilor in pediatrie:                                                
1.    Scaldati bebelusul zilnic!Pielea sa este foarte delicata, iar urina, transpiratia sau saliva il pot irita. Cu exceptia varicelei, nu exista absolut nicio contraindicatie medicala in raport cu imbaierea copilului mic. Dimpotriva, baia ajuta la refacerea bebelusului in caz de boala, ii ajuta dezvoltarea fizica si emotionala si face placere intregii familii, intarind atasamentul dintre parinti si copil.
2.    Daca nu aveti timp sa ii faceti copilului o baie generala, nu va ingrijorati. Puteti opta pentru imbaierea partiala care ajuta si ea la mentinerea igienei corporale a celui mic.
3.    Temperatura apei trebuie reglata pentru confortul si securitatea sugarilor, iar nivelul optim stabilit de medici este de 36-37°C.Inainte de a-l afunda pe cel mic in apa, verificati intotdeauna temperatura cu ajutorul unui termometru de baie sau, daca nu il aveti la indemana, folosind cotul. Pentru calirea organismului bebelusului este indicat ca limpezirea sa se faca cu apa putin mai rece decat cea de baie. In acest sens puteti alege o stropitoare-jucarie.
4.    Nu scapati copilul din ochi si nu il lasati din maini nicio secunda!Dotati-va cu o cadita speciala pentru copii care ii va oferi siguranta celui mic in timpul imbaierii.
5.    Asezati copilul in cadita sustinandu-i capul si ceafa pe antebrat.Puneti cealalta mana sub sezut pentru a-l sprijini mai bine.
6.    Zambiti cat mai mult, cantati-i si vorbiti-i in timp ce il imbaiati.
7.    Folositi produse speciale de ingrijire pentru copii, tinand cont si de faptul ca de cateva ori pe saptamana este benefic pentru cel mic sa fie imbaiat doar cu apa.
8.    Nu exista o durata prestabilita a baii. In functie de preferintele celui mic, stabiliti impreuna durata scaldatului. Regula este sa ii permiteti celui mic sa ramana in apa cat timp ii face placere. Insa, la primul semn de neplacere puneti capat baitei si scoateti copilul din apa. Daca copilul arata ca nu ii place sa fie imbaiat, nu insistati. Incercati a doua zi sau chiar dupa cateva zile.
9.    Nu scoateti copilul din baie tinut doar de cap.Ca si la intrarea in apa, sustineti copilul plasandu-va mana sub funduletul lui. Fiti atenti la acest pas, pentru ca cel mic va fi foarte alunecos.
10.Dupa ce copilul a fost scos si plasat cu grija pe un prosop curat, puteti incepe sa ii curatati fata cu o batista din bumbac, care sa fie bine sterilizata anterior, sau cu compresii sterile de la farmacie.
11.Programati baia inainte de masa pentru a pregati un somn linistit si relaxat pentru cel mic.
 
Regula de aur este ca baia sa constituie un prilej de relaxare si de placere atat pentru cei mici cat si pentru cei mari, iar daca la inceput va veti simti mai neindemanatici nu va pierdeti cumpatul si nu va descurajati. Incercati a doua zi sa fiti mai buni.

Si pentru ca orice parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru cel mic, nu uitati sa ii oferiti Bebe Bucovina, cea mai buna apa minerala naturala pentru hidratarea si prepararea hranei bebelusilor, ambalata special pentru ei. Mediul steril in care este depozitat produsul tine bacteriile si microbii la distanta si garanteaza o prospetime de durata!