Loading...




Copilaria, atunci si acum

14-08-2015

In momentul in care avem copii, incepem sa ne uitam in jurul nostru cu mai multa atentie. Societatea de astazi este, cu siguranta, mult diferita fata de cea cand am crescut noi astfel ca  ajungem sa facem, in cele din urma, comparatii si sa observam diferentele, uneori foarte mari.

Daca trecem pe langa un petec de verdeata, de unde se aud rasete si tipete vesele de copii, ne gandim ca ei folosesc orice colt de natura, atat cat mai gasesc printre betoane, ca sa se joace. Devenim poate nostalgici si ne gandim: ce copilarie frumoasa am avut noi!

De fapt, acesti copii au, cel mai probabil, o copilarie la fel de frumoasa ca a noastra, dar perceputa in al mod si raportata la oferta timpului prezent. Noi alergam poate de multe ori desculti pe strazi, pe camp sau prin paduri, cand mergeam la tara, la bunici. Uneori poate ne confectionam singuri jucarii din te miri ce si aproape orice facut de mesteri ni se parea minunat. La bunici, libertatea era toata a noastra si zilele pline de nazbatii si fara griji: catarat in copaci, alergat pe camp, mancat fructe si legume direct din gradina si din livada.

Cel mai probabil ca acum pustii nu se vor delecta citind Amintirile din copilarie ale lui Ion  Creanga, ori mai tarziu Momente si schite, de Ion Luca Caragiale. Pentru un copil care inainte de a sti sa mearga si sa vorbeasca, stie sa navigheze si sa se joace pe o tableta, este greu de inteles ca generatiile dinaintea noastra nu aveau acces nici la telefonie fixa sau televizor color. Pe de alta parte, tehnologia le ofera alte perspective, le dezvolta aptitudini noi si ii ajuta sa fie adaptati la actualitate.
Copilaria de atunci este intiparita in amintiri si in carti. Copilaria de acum este online, in fotografii , videoclipuri, filme 4D, jocuri virtuale din ce in ce mai performante. Ramane la fel de fermecator zambetul unui copil, sunetul veseliei debordante in timpul jocului, rugamintea fierbinte “mai lasa-ma 5 minute, te rooog!”, pe noi – afara, pe ei – poate la calculator, curiozitatea si dorinta de a descoperi lumea din jur.

Copilaria este o perioada magica, in care rolul parintilor, de a servi drept ghid si model bun de urmat, este esential pentru viitorul om care se formeaza cu fiecare zi ce trece. Bucurati-va, asadar, alaturi de copiii vostri si incearcati sa va aduceti aminte momente minunate de cand erati doar o mana de om, asa cum ii vedeti acum pe ei.

Daca beti apa Bebe Bucovina, asa cum va recomandam copiiilor vostri, veti regasi gustul echilibrat, proaspat al apei din vremea copilariei voastrele. Si cine stie ce amintiri frumoase vor fi readuse la viata printr-o simpla degustare a apei din cutiuta magica…