Loading...




Dilemele parintelui unic. Cum ma comport cu copilul meu?

29-05-2015
  
Despartirea parintilor este cel mai greu moment prin care poate trece un copil. Cei mici inteleg cu greu ratiunile pentru care parintii o iau pe drumuri separate si se gasesc in situatia de a se simti abandonati, nesiguri sau, in cel mai rau caz, responsabili. Nu de putine ori copiii asociaza momentele in care au fost mustrati pentru anumite pozne cu motivele pentru care unul dintre parinti a decis sa plece. Pe de alta parte, o vreme indelungata copilul va persista in iluzia ca sta in fortele lui sa-i aduca din nou pe cei doi impreuna. 
 
Cea mai buna varianta de a proceda in astfel de momente este sa apelezi la un specialist care sa te invete cum sa-i explici noua situatie si sa-i reconstruiesti stabilitatea vechiului camin. 
 
Iata cateva cai pe care fiecare dintre voi, ca parinti, le cunoasteti deja, dar nu strica sa le reamintim pentru momentele in care stresul vietii cotidiene va face sa le scapati din vedere.  
  
Arata-i iubire! 
Stim ca asta faci in fiecare zi, dar reaminteste-ti ca acum copilul este sensibilizat si mai nesigur decat de obicei si are nevoie de reasigurari ale iubirii tale neconditionate. Fa-ti un obicei din a face zilnic ceva impreuna, fie ca cititi, va plimbati si va jucati, mergeti la o prajitura sau pur si simplu stati seara de vorba doar voi doi. Multi parinti singuri neglijeaza din lipsa de timp aceste momente care sunt esentiale in dezvoltarea emotionala a copilului. 
  
Pastreaza vechile limite 
Este posibil ca micutul tau sa profite de faptul ca parintele mai autoritar nu mai este in preajma si sa incerce un comportament diferit. In timp, cu blandete, trebuie sa-l faci sa inteleaga ca regulile au ramas aceleasi si ca atat tu, cat si parintele care nu mai locuieste cu voi sunteti de acord asupra lor. Noua stare a lucrurilor nu trebuie sa schimbe rutina copilului: orele de culcare, modul de a face temele, limitarile pentru timpul petrecut la TV sau pe computer.  
 
Nu te invinovati 
Cu siguranta voi, parintii, ati decis in acest fel luand-o drept cea mai buna optiune atat pentru voi, cat si pentru copil. Nu trebuie sa-ti rasfeti copilul din sentimente de vina sau sa incerci sa compensezi prin favoruri speciale statutul tau de parinte singur.  
 
Ai grija de tine 
De cele mai multe ori, noul statut este o provocare pentru parintele care primeste custodia. Timpul pentru tine insuti este cu mult mai scurt decat cel pe care il aveai inainte. Nu uita sa mananci sanatos, sa dormi suficient si sa faci miscare pentru ca nevoile organismului nostru sunt aceleasi, iar ele nu trebuie neglijate mai ales in momentele de efort.  
 
Coopereaza cu ceilalti 
Ceea ce trebuie sa faci este sa accepti ajutorul celorlalti membri ai familiei in cresterea copilului, fie ca e vorba de celalalt parinte sau de bunici, pentru ca si tu sa poti avea o viata normala in continuare. De multe ori este mai simplu sa cooperezi cu celalalt parinte legat de activitati comune in care va puteti suplini reciproc. 
  
Nu abandona vechea familie!
Dragi parinti, ati fost si ramaneti parintii aceluiasi copil, iar el trebuie sa simta acest lucru prin toate actiunile voastre. Pe cat posibil, pastrati anumite activitati impreuna, fie ca este vorba de aniversari sau intalniri din cand in cand. Copilul nu trebuie sa simta ostilitatea care se instalase intre voi inainte de a va desparti, ci trebuie sa vada o forma de relatie de prietenie care sa-l faca sa se simta in siguranta. Ceea ce trebuie sa consolidati este un sentiment de normalitate.  
 
Raspunde-i la toate intrebarile 
Nu lasa subiecte fara raspuns, chiar daca stii ca nu va intelege pe de-a intregul. Incearca sa-i satisfaci orice nevoie de informatie, vorbindu-i pe intelesul lui. Arata rabdare si intelegere si asigura-l ca temerile lui nu sunt prostesti, ci sentimente pe care si adultii le au.  
 
Vorbiti intotdeauna frumos de celalalt parinte 
Orice tip de sentimente ati avea, incurajati copilul sa pastreze vie dragostea sa pentru celalalt parinte. Faptul de a avea un model este un pilon important in dezvoltarea emotionala a copilului. Orgoliile nu ar trebui sa va impiedice sa reparati relatia voastra de prietenie de dragul celui mai important lucru pe care doi oameni il pot avea in comun.  
 
Din dragoste pentru copii, Bebe Bucovina a creat o cutiuta cu robinet din care copilul isi poate umple singur canuta cu cea mai echilibrata apa pentru copii. Seara de exemplu, puteti sa va faceti o citronada cu apa de la cutiuta magica si sa depanati povesti de peste zi.