Loading...




Cum ne ajutam copiii sa se concentreze? Atentia copiilor se educa de acasa!

12-09-2014

Vara a luat sfarsit si copilul tau va reveni la gradinita sau la scoala dupa o vacanta lunga si plina de aventuri. Acomodarea la noul ritm pare mai usoara in cazul copiilor, dar nu trebuie sa neglijam faptul ca dincolo de bucuria si curiozitatea pe care ei ne-o arata legat de noul an scolar, exista o tranzitie intre doua stiluri de viata cu care trebuie sa-i reobisnuim treptat. Trezitul de dimineata, efortul intelectual sau presiunea calificativelor sunt factori care pot stresa copilul in egala masura ca si in cazul adultilor cand este vorba de sarcinile de serviciu.  

Nu putini parinti se confrunta cu lipsa atentiei copiilor la lectii sau la orele de curs.  Cea mai ineficienta cale este mustrarea constanta fara nici un demers care sa-l ajute concret pe copil sa-si imbunatateasca atentia. Un alt tip de atitudine la fel de lipsita de rezultate este aceea de a considera lipsa de atentie o trasatura de caracter cu care nu se poate lucra si care se va corecta de la sine in timp. 
Vestea buna este ca atentia se educa. Iata cateva actiuni prin care copilul tau poate fi ajutat sa-si imbunatateasca atentia:
Inlatura factorii perturbatori: Orice forma de distragere a atentiei din jurul copilului (tv, radio, calculator) ar trebui indepartata atunci cand este implicat intr-o activitate ce necesita atentie si concentrare. 
Motiveaza copilul corect: Asculta-ti copilul si incearca sa traduci efectuarea unei sarcini in factori motivationali pe care el ii intelege. Nu reduce argumentele la faptul ca trebuie sa faca un anumit lucru de dragul tau, ci transforma rezultatul asteptat intr-un beneficiu pe care sa si-l doreasca el insusi. Cand copilul va realiza ceva de dragul propriei persoane si cu un oarecare efort va fi mandru de sine si va capata increderea si bucuria de a fi in siguranta pe cont propriu. 
Nu suprasolicita copilul cu activitati prea dificile: Tine cont in sarcinile pe care le dai copilului de personalitatea si inclinatiile sale. Dozeaza corect activitatile extra-scolare, fie ca sunt din zona sportiva sau intelectuala. 
Antreneaza copilul in jocuri de memorie si concentrare pentru a dezvolta capacitatea de atentie: Nu uita sa te joci cu copilul tau, sa-l asiguri permanent de dragostea ta si sa-i oferi un confort emotional. Dezvolta-i spiritul competitiv pozitiv prin participarea de dragul jocului in sine si incurajeaza-l prin exemplul personal sa faca fata oricarui rezultat.
Alimentatia corecta: Nutritionistii ne spun ca anumite alimente stimuleaza dezvoltarea creierului si ii imbunatatesc functionarea, memoria si concentrarea. Iata cateva alimentele minune: somonul, ouale, cerealele integrale, alimentele din ovaz, ciresele, capsunile, murele, coacazele, afinele, rosiile, spanacul, morcovii, laptele, carnea slaba de vita.
Hidratarea corecta: Sa nu uitam ca hidratarea corecta este extrem de importanta in dezvoltarea normala a copilului nostru. Oboseala este unul dintre primele semne ale deshidratarii care poate aduce dupa sine si lipsa concentrarii. Deshidratarea tesuturilor face ca activitatea enzimatica sa incetineasca, iar creierul sa fie si el afectat de lipsa apei din organism. 
 
Apa minerala naturala plata Bucovina vine in sprijinul parintilor cu un sistem de dozare interesant care va fi cu siguranta foarte atractiv pentru copii. Ei isi vor putea umple singuri sticluta de scoala de la robinetul cutiei de Bebe Bucovina. Ambalajul ultraigienic, produs in mediu steril, unic pe piata apelor minerale naturale din Romania, asigura mentinerea proprietatilor apei Bucovina, chiar si dupa deschidere. Apa minerala naturala plata Bucovina are cel mai mic  reziduu sec dintre toate apele din Romania (74mg/l, total minerale dizolvate la 180°C) si este recomandata de Institulul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu” pentru consumul zilnic si prepararea hranei copiilor.